Sådan skaber du en arv til dine børn og forkæler dig selv på samme tid

Som pensionist kan det være et stort dilemma om man skal bruge sine penge på at forkæle sig selv, eller om man skal lægge pengene til side, så der er noget at arve for ens børn. Kunne det ikke være fedt, hvis man kunne indgå et kompromis? Det kan faktisk godt lade sig gøre, hvis man tænker sig lidt om. Gamle dødsboer er ofte svære at sælge for de efterladte, fordi de er forfaldne og misvedligeholdte. Det første mange købere vil skifte er det gamle slidte badeværelse, så hvorfor ikke gøre det for dem, og så samtidig selv få glæde af et nyt badeværelse? Det øger værdien på huset og gør det mere overskueligt for potentielle købere, at se mulighederne i boligen.

Lån i friværdien

Hvis du ikke har penge til at give badeværelset en makeover, så kan du låne i friværdien (hvis du ikke allerede har belånt huset til op over skorstenen). Renteniveauet er i øjeblikket særdeles lavt, hvilket blot gør det endnu mere attraktivt at tage et lån til at ordne badeværelset.
Hvis du ikke vil låne i friværdien, så kan du måske låne af dine børn. Hvis du forklarer dem hvorfor du vil lave nyt badeværelse, så ved de at det også er i deres interesse, at du moderniserer boligen, og så er det måske nemt at låne af dem.

Forkælelse

Når du skal igang med at kigge på badeværelser, så forsøg at finde et kompromis mellem at tingene skal passe til dig som et ældre menneske og de behov du har, som følge af alderdom, og at det også skal være et badeværelse som nye købere kan flytte direkte ind i. Det kan være noget med skridsikker bund i badekarret, eller måske en lavere kant. Hvis det skal være attraktivt for nye købere på et tidspunkt, skal du bare passe på at det ikke bliver et badeværelse, som kun er lækkert for ældre mennesker, medmindre dine arvinger vil satse på at sælge det som en bolig særlig tilpasset ældre.

Nyt køkken?

Hvis der er råd til det, hvorfor så ikke også ordne køkkenet? Ligesom badeværelset er det typisk et sted, hvor købere gerne vil have moderne faciliteter. Og så kan du jo ligeså godt selv få glæde af det, udover at du gør det markant nemmere for dine arvinger at sælge boligen når tid er. Husk på at det ikke bare er købsprisen, der afgør hvor stor en arv du efterlader. Hvis du kan sørge for at boligens liggetid bliver halveret ved at opgradere badeværelse og køkken, så sparer arvingerne en masse penge på husleje, varme, el og andre faste udgifter til boligen.