Ordn din grå stær med det samme

Det er ikke så vanskeligt at behandle grå stær som mange mennesker tror, og teknologien bag udvikles hele tiden, så man kan være helt tryg.

Det er især de 70-80 årige, der er så uheldige at få grå stær, hvilket skylde at det er en aldersbetinget sygdom. Til forskel for andre celler i kroppen, dør og fornyes cellerne i øjets linse ikke. Ens øjenlinse er altså lige så gammel som en selv, og jo ældre den bliver, jo mere skrøbelig bliver den. Og dét er når den bliver meget skrøbelig, at man risikerer at udvikle grå stær. Men bare rolig, man kan sagtens gøre noget ved det!

En laseroperation af dine øjne fjerner grå stær

Hvis du har grå stær, er det vigtigt at få det opereret lige så snart du føler dig generet af det, og din øjenlæge siger at du er klar. Med tiden bliver din grå stær nemlig bare værre og værre, og dit syn vil derfor gradvist forringes og til sidste vil det helt forsvinde, hvis du ikke gør noget ved det. Med en linseoperation kan du dog ret nemt og hurtigt få problemet ordnet for altid, så du kan se helt perfekt igen – medmindre du har andre synsfejl – så skal disse behandles på andre måder. Med en linseoperation bliver den uklare og syge linse fjernet, hvorefter den udskiftes med en klar erstatning i plastik, som derefter sættes ind i øjet.

En operation mod grå stær kan forlænge livet

Ifølge et forskningsprojekt lavet i samarbejde med det australske sundhedsvæsen, lever ældre der har fået en operation mod grå stær længere, end dem der vælger at leve med sygdommen. Ifølge deres tal er dødeligheden blandt de syge 40 % højere end for dem, der har valgt at tage kampen op mod sygdommen. Der står dog intet om, hvad grunden kan være til dette, selvom man nok kan gætte sig til det. Ens livskvalitet må jo blive kraftigt påvirket af ens forringede syn, og kan gøre at man føler sig hjælpeløs og som en klods om benet på andre.

Hvis du vil dig selv det bedste, skal du altså få operationen mod grå stær så tidligt som muligt. På denne måde kan du også nyde dit forbedrede syn i længere tid, og behøver ikke lade dit liv forværres af en sygdom, der relativt nemt kan helbredes.