shutterstock_66958438

Bliv klar til efterårets kulde med en luft til vand varmepumpe

Efterårets kulde, slagregn og skærende vinde står for døren. Et opvarmet hjem kan blive en bekostelig affære, men der er gode råd at hente. Ved at investere i en luft til vand varmepumpe, kan man spare tusindvis af kroner, især ved skifte fra olie- eller naturgasfyr samtidig med, at hjemmet bliver lunt og rart.

Sådan fungerer en luft til vand varmepumpe

shutterstock_80304538

En luft til vand varmepumpe består af en ude- og en indedel. Rent teknisk består den af fire dele i form af en fordamper, kondensator, kompresser og en drøvelventil. Ude-delen fremstår som en hvid boks, typisk på 1×1 meter, som i bund og grund fungerer som en ventilator. Den trækker luft udefra gennem en såkaldt varmeveksler i varmepumpen, hvorfra varmen bliver overført til et kølemiddel. Herefter bliver kølemidlet opvarmet og vil herfra udledes i huset, typisk via radiatorer etc. Den damp, der ikke udvindes energi af, bliver efterfølgende til væske igen og processen starter forfra og en ny “opvarmning” påbegyndes.

Er en luft til vand varmepumpe noget for mig?

 

Et olie- eller naturgasfyr kan ofte være en bekostelig affære og økonomisk set vil man oftest kunne spare ca. halvdelen af sin varmeregning ved at skifte til en luft til vand varmepumpe.

Der er to gældende faktorer for valget af luft til vand varmepumpen: dit varmeforbrug og din haves størrelse. Den gyldne tommelfingerregel er at arealet på din have skal minimum være tre gange så stort som huset. Hvis man har en stor have men et forbrug på under 20.000 kWh kan det ligeledes betale sig at skifte til en luft til vand varmepumpe.

shutterstock_66958438

Fordele og ulemper ved en luft til vand varmepumpe

Udover halveringen af varmeregningen er der ligeledes andre fordele:

  • Påfyldning af brændsel er ikke relevant
  • Installationen er både driftsikker og nem at betjene
  • Luft til vand varmepumpen er lugtfri

Dog er det ikke blot en dans på roser og der kan ligeledes være enkelte gener sådan installation:

  • Denne energikilde kan være støjende
  • Varmepumpen fungerer ikke optimalt i dårligt isolerede huse
  • Varmeeffektiviteten er ikke lige så høj som ved et jordvarmeanlæg
  • Varmepumpen har en lav fremløbstemperatur

 Hvordan hænger økonomien sammen?

Hvis man skifter fra et olie- og gasfyr sparer man i omegnen af 50% af sin varmeregning, dog er anskaffelsesprisen for en luft til vand varmepumpe noget højere sammenlignet med et nyt oliefyr. Luft til vand varmepumpen har dog en umiddelbar løbetid på 20 år hvilket understreger den sikre og langsigtede investering.

Hvis det kolde efterårsvejr er begyndt at røre på sig og hvis du gerne vil blive klogere på prisen ved en luft til vand varmepumpe, så kan greenmatch.dk kan indhente op til fire tilbud, uforpligtende og gratis.